Aandoeningen

Overmatig transpireren

Wat is overmatig zweten?

Zweten, of transpireren, is een normale functie van het lichaam om de temperatuur te reguleren. In sommige gevallen kunnen mensen echter last krijgen van het zweten. Dit gebeurt als er sprake is van overmatig of teveel zweten. Iemand kan dan bijvoorbeeld last hebben van zweetplekken, een zweetgeur of natte handen en voeten. Overmatig transpireren wordt in de medische wereld ook wel hyperhidrose genoemd. Hyperhidrose is een aandoening waar vaak veel schaamte bij komt kijken, vooral vanuit sociaal oogpunt. Het is raadzaam om bij klachten van veel zweten eerst contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan bepalen of er een medische oorzaak aan ten grondslag ligt, bijvoorbeeld bepaald medicijngebruik, en kan meedenken met de behandeling.

Hoe is hyperhidrose te behandelen?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk tegen overmatig zweten. Er kunnen crèmes gesmeerd worden, pillen geslikt worden of iemand kan kiezen voor een behandeling met botox (botuline toxine). Crèmes en pillen dienen met de huisarts besproken te worden gezien dat de arts is die dat voorschrijft. Indien een behandeling met botox gewenst is, dan kan Beauty Centre Maastricht deze uitvoeren. Wij behandelen oksels, handen en voeten. De botox blokkeert de zenuwen naar de zweetklieren waardoor deze tijdelijk minder tot geen zweet produceren.

Hoe ziet een behandeling met botox tegen zweten eruit?

Een behandeling bij Beauty Centre Maastricht wordt altijd voorafgegaan door een kosteloos en vrijblijvend consult. Tijdens dit consult worden uw klachten in kaart gebracht en wordt bepaald of een behandeling met botox een goede keuze is voor u. Indien dit het geval is, kan worden overgegaan op behandelen.

De zweetklieren bevinden zich oppervlakkig in de huid. Met ongeveer 20 injecties per oksel/hand/voet wordt de botox oppervlakkig geïnjecteerd. Het naaldje waarmee dit wordt gedaan is uiterst dun. De oksels, handen en voeten zijn echter zeer gevoelige plekken. De behandeling wordt om die reden door sommige mensen als pijnlijk ervaren. Eventueel kan een verdovende crème gebruikt worden. Deze maakt de behandeling iets verdraaglijker.

Wat is te verwachten na een botoxbehandeling tegen hyperhidrose?

Het effect van de botoxbehandeling is maximaal binnen 2 weken na de behandeling en houdt na de eerste behandeling 4 tot 6 maanden aan. Hierna raakt de botox vanzelf uitgewerkt en komen de klachten terug. Bij een tijdige herhaling van de behandeling kan het effect langer dan 6 maanden aanhouden.

Een van de nadelen van de behandeling is dat sommige mensen tijdelijk meer gaan zweten op andere plekken. Dit gebeurt niet bij iedereen en er is van tevoren niet te voorspellen wie wel en wie niet meer gaat zweten op andere plekken. Ook zijn er mensen waarbij botox weinig effectief lijkt te zijn. Een eerste behandeling wordt dan ook gezien als proefbehandeling. Pas daarna kan worden bepaald of het wel of niet voor u werkt.

Interesse in een behandeling of kosteloos consult? Klik hier om gemakkelijk en snel een afspraak bij ons te boeken.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op door hier te klikken.