Aandoeningen

Hoofdpijn kan een hoge ziektelast geven en iemand ernstig belemmeren in het dagelijks functioneren. Er zijn verschillende aandoeningen die hoofdpijn kunnen geven.

Migraine is een hoofdpijn die gepaard gaat met allerlei andere symptomen zoals misselijkheid, braken, intolerantie voor licht en geluid, auravorming, lichtflitsen en gezichtsvelduitval. Bij spierspanningshoofdpijn wordt de hoofdpijn ervaren als een drukkend gevoel rondom het hoofd. Soms gaat dit samen met pijn in de nek en schouders. Beide vormen kunnen behandeld worden met medicatie. Bij een deel van de mensen helpt medicatie echter niet voldoende.

Wat de precieze oorzaak voor deze vormen van hoofdpijn is, is nog niet duidelijk. Mogelijk speelt het aanspannen van spieren in het gezicht een rol. Dat zou kunnen verklaren waarom uit de literatuur is gebleken dat botox (botuline toxine) kan helpen in de behandeling van deze vormen van hoofdpijn aangezien botox in essentie een spierontspanner is. Na de behandeling melden mensen dat klachten minder lang duren, minder vaak voorkomen en/of minder heftig worden ervaren. Dit is een uitkomst voor mensen bij wie medicatie niet voldoende helpt of bij mensen die geen medicatie kunnen of willen slikken.

Zweten (transpireren) is een normale functie van het lichaam om warmte af te voeren zodat het lichaam een normale temperatuur blijft hebben. Ondanks dat het een normale functie is kan het zijn dat iemand er last van heeft. Dit wordt vaak gezien bij personen die overmatig transpireren, ook wel hyperhydrose genoemd. Iemand kan last hebben van de gevolgen van het vele zweten, zoals de geur en zweetplekken.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk tegen hyperhydrosis. Er kunnen crèmes gesmeerd worden, pillen geslikt worden of iemand kan kiezen voor een behandeling met botox (botuline toxine). De botulinetoxine zorgt ervoor dat de zenuwen naar de zweetklieren worden geblokkeerd. Daardoor kunnen deze tijdelijk geen zweet produceren. Het effect van de behandeling is maximaal binnen 2 weken na de behandeling en houdt na de eerste behandeling 4 tot 6 maanden aan. Hierna is de botuline toxine uitgewerkt. Als iemand op dat moment een vervolgbehandeling neemt, dan houdt het effect langer aan, namelijk 6 tot 12 maanden.

Tandenknarsen (bruxisme) is een vervelende aandoening waar iemand veel last van kan hebben. Het gebeurt vooral in de nacht tijdens het slapen. Klachten die kunnen ontstaan zijn slapeloosheid, pijn of slijtage van de tanden.

Met botox (botuline toxine) kan de kauwspier, die verantwoordelijk is voor het tandenknarsen, worden behandeld. Hiermee zal de spier minder krachtig worden waarmee het tandenknarsen verdwijnt.